Nie lubię zup. Rosół zjem, wiadomo. Ale do innych mnie nikt nie przekona. Lubię smak pomidorowej i krupniku i tak dalej… Lubię też zupę krem z pomidorów, ale ta z zielonego groszku totalnie podbiła moje serce! Kremy są bardzo pożywne, pełne witamin i dietetyczne. Porządna porcja warzyw w jednym posiłku. Cudo! Zupę robi się dosłownie 5-10 minut. Tego smaku nie zapomnicie na długo 🙂
Składniki dla 2-3 osób:
- 500 g groszku zielonego z puszki/mrożonego/świeżego
- 400-450 ml bulionu warzywnego
- 1-2 ząbki czosnku
- 70 g jogurtu naturalnego
- pieprz do smaku
Groszek wrzucamy do garnka i zalewamy gorącym bulionem. Im mniej płynu tym zupa będzie gęstsza. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do garnka razem z pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut. Dodajemy jogurt naturalny i całość miksujemy na gładką masę. Podajemy z jogurtem naturalnym, chlebkiem pełnoziarnistym…pełna dowolność.
Smacznego 🙂

2 komentarze
Evva50
15 lipca 2018 at 22:53Co jutro gotujecie na obiad? Ja ugotuje rumfordzka wedlug starego przepisu. Jest przepyszna, poszukajcie sobie w goglach: zupa rumfordzka babci
Aleksa
25 marca 2019 at 18:00Masz jakiś sprawdzony przepis? Spory ich jest w internecie i się trochę różnią 🙂