Menu
Wytrawne

Zupa krem z dyni

To co nas rozgrzewa w jesienne dni to zupy krem. W sumie to jedne z nielicznych zup, które zjem (oprócz rosołu mamy). Krem z dyni jest z dodatkiem imbiru, oczywiście kiedy sypnę go “na oko” to rozgrzanie mamy gwarantowane. Przepis jest szybki, dorzucacie tylko swoje ulubione dodatki i cała rodzina jest szczęśliwa.

Składniki:

* cebula
* pół dużej dyni piżmowej
* woda
* 1 czubata łyżeczka naturalnej wegety
* 1/2 łyżeczki pieprzu
* imbir
* kurkuma
* gałka muszkatołowa
* kumin

Do garnka wlewamy oliwę i podgrzewamy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku. Dynię obieramy, odkrajamy skórkę. Kroimy dynię na nieduże kawałki i podsmażamy w garnku razem z cebulką. Po paru minutach dolewamy wrzącą wodę z czajnika. Wody dolewamy tak żeby była ponad dynię. Doprawiamy wegetą, pieprzem i przyprawami do smaku. Całość gotujemy 20 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dynie blendujemy na gładki krem. Jeżeli jest za gęsty to dolewamy wody i miksujemy jeszcze raz. Możecie też dosypać więcej przypraw, ja tak robię. Na początku zawsze dodawałam za dużo imbiru i później musiałam to jakoś ratować 😆
Podajemy z pestkami dyni, słonecznika, z grzankami. Możemy dodać odrobinę śmietanki.
SMACZNEGO 😘

No Comments

    Leave a Reply

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.